Антимовски хан
Антимовски хан / Сдружение на писателите

Завършват празниците, посветени на 130-ата годишнина от рождението на Дора Габе. Последният щрих ще бъде сложен от списание "Антимовски хан", издание на Сдружението на писателите в Добрич. Новият му брой е посветен на поетесата, родена в Добруджа, както и на именитите творци Йордан Кръчмаров и Петър Дачев. Изданието ще бъде представено от 17.30 часа в Дом-паметник "Йордан Йовков".

По повод 130 години от рождението на Дора Габе, е публикувана статия на д-р Кремена Митева, свързана с тайните на поетесата – рождената дата и версиите за името й. За първи път се показват снимки на наследниците й, които живеят днес в Монреал, Канада.

В съвместна публикация със списание „Знаци“ се отбелязва 70 години от рождението на Йордан Кръчмаров - със спомени и стихове, както и пиесата „Етюд за кибритена клечица“, непубликувана досега.

За един голям, но не много известен български художник – Петър Дачев, говорят д-р Кремена Митева, Магдалена Трифонова и проф. д-р Хюсеин Мевсим – литературен, историк, поет и преводач, преподаващ в Анкарския университет, издал книгата „Петър Дачев и Истанбул“. Целият брой е илюстриран с рисунки на художника.

Прозата в този брой на "Антимовски хан" е от Здравка Евтимова, а с два разказа и статия се отбелязва шейсетгодишнината на разказвача Красимир Бачков. В статията „Случаят Светлозар Игов и други „недостоверни” случаи… “ Евелина Белчева е описала своите разхвърляни спомени, появили се след прочита на „Световете на литературата. Разговори със Светлозар Игов“, анкета с Антония Велкова-Гайдаржиева. В него стават ясни много тайни от писателския свят на близкото ни минало.

Разбира се списанието на добричките писатели е пълно и с поезия - от Лили Качова, Красимир Йорданов, Светла Илиева и Хилал Карахан /в превод на Кадрие Джесур/.
А в рубриката „Кукуряк“ Александър Белчев разсмива с действителни случки от подготвяната си нова книга.