Представиха първия брой на списание Антимовски хан
Представиха първия брой на списание Антимовски хан / снимки: Валентина Добринчева
Представиха първия брой на списание "Антимовски хан"
18117
Представиха първия брой на списание "Антимовски хан"
  • Представиха първия брой на списание "Антимовски хан"

Пред около 100 почитатели на словото бе представен първият брой на новото добричко издание – списанието „Антимовски хан”. То наследява едноименния вестник, който излиза в продължение на 10 години. Новият вид на Хан-а е над 100 страници в популярния формат, в който излизат други български списания за литература като Съвременник, Факел и т.н..

Критикът Драгомил Георгиев обясни нуждата от промяна, която са почувствали в Сдружението на писателите, които издават Хан-а, с помъдряване. Полетата стават по-широки, коментира той на премиерата. Уникално в изданието е присъствието на младите с техните първи стъпки в секция „Дъга”. Д-р Кремена Митева, главен уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков”, сподели, че е усетила много различни почерци, което е основното достойнство на списанието.

Представиха първия брой на списание "Антимовски хан"
netinfo
В обръщението си към читателите в първия брой, поетът Сашо Серафимов, който е и редактор на изданието казва: „Заповядайте, влезте в хана, разпрегнете душата си, споделете неуловимото, чуйте болката си… Ще се разшета нашата литературна Сарандовица из страниците, ще ви приготви топла храна, ще ви нагости, ще напои жадната ви душа и ще ви каже няколко добри думи за из път. Защото човек с човек се срещат и душа с душа могат да се докоснат и заедно да си поделят невидимото в този иначе доста пообъркан свят. Нашият хан няма точно място и няма да го намерите на картата. Но потърсите ли го, бъдете сигурни, че той ще отвори вратите си за теб, а стопанката ще ви рече – Добра стига, пътници!”

В прощъпулника на „Антимовски хан” участват автори от цялата страна, което ще бъде традиция. Очакват се и нови преводни текстове. Ще продължи обновяването на броевете в интернет. В първия можете да четете Валери Станков, Роза Боянова, Иван Атанасов, д-р Кремена Митева, доц. Владимир Янев, Елка Няголова, Красимир Бачков и др.

Чуйте в прикачения файл как поздрави добричкото сдружение на писателите госта на вечерта – Валери Станков от Варна. Там е и гениалното му стихотворение „Държавата на мъртвите поети”.