Представят книгата "Те загинаха за Добруджа"
Представят книгата "Те загинаха за Добруджа" / Дарик Добрич
Книгата „Те загинаха за Добруджа” ще бъде представена от 17 часа в Каменната зала на „Двореца” в Балчик. В изданието е събран дългогодишният усърден труд на двамата автори-историци Петър Бойчев и Радослав Симеонов, съответно от музеите в Тутракан и Добрич. Това са местата, където се намират двете най-големи военни гробища на територията на страната от времето на Първата световна война. Авторите ще споделят как е възникнала идеята за написването на книгата и как са я реализирали. 

„Те загинаха за Добруджа” е уникално за българската историография изследване, в което са систематизирани близо 16 хиляди имена на български войници и офицери, загинали за освобождението на Добруджа по време на Първата световна война. Освен данни за жертвите на Добруджанския и Серетския фронт, изданието съдържа множество архивни документи, скици, снимки, както и богат справочен апарат.

Благодарение на усилията на авторите, много наши сънародници вече могат да получат информация за лобните места и обстоятелствата около смъртта на свои родственици, участвали в Добруджанската кампания на ІІІ-та българска армия.

На срещата ще бъде представен и фотоалбумът „Добруджа във войните за национално обединение”, който е едно своеобразно допълнение към книгата. Албумът съдържа над 200 оригинални снимки, фотографии и пощенски картички. Те показват събитията от хода на войната между 1 септември 1916 г. и 5 януари 1917 г. Освен това тук са включени и уникални фотоси, илюстриращи присъствието на българските войски в Северна Добруджа и които непринудено подчертават нейния български облик.

Поводът за издаването на двете книги е тържественото отбелязване на 100-годишнината от освобождението на Добруджа по време на Първата световна война през 2016г.