Генерал Иван Колев
Генерал Иван Колев / netinfo
Инициативният комитет, създаден за построяването в Добрич на паметник на ген.Иван Колев, излезе с ново предложение. Членовете на организацията предлагат да се възстанови името "Генерал Иван Колев" на 36-о Средно училище "Максим Горки" в София.  Писмо с такова искане е изпратено до редица институции, между които са президентът, премиерът, МОН, кметът на София, директорката на училището и др.

В писмото се припомня за приноса на ген.Колев за освобождението и обединението на разпокъсаните български земи и народ. В негова памет са именувани улици, площади, читалища и училища в Добрич, Варна, София, Кюстендил и други населени места.

Училището в кв.“Красно село“ в София е кръстено на добруджанския герой месец след смъртта му, през 1917 година. През 1952 година обаче то е преименувано на „Максим Горки“ и носи името и до сега.

Неуспешен опит учебното заведение да върне старото си име е правен през 1999 година от клуб „Капитан Димитър Списаревски“. В писмото се посочват думите на директорката на училището Светла Нотева, че докато тя е на поста, няма да допусне името на един военен да стане патрон на школото.

През тази година се навършват 100 години, откакто училището е приело името „Генерал Иван Колев. Инициаторите се надяват, че тяхното предложение скоро ще бъде прието. Според тях учебното заведение трябва да има за патрон българския герой, а не руския писател, който „е подкрепял Сталин и е бил на страната на репресивния му режим“, се посочва в писмото.