Борисов: Паметникът на генерал Колев е уникален
Борисов: Паметникът на генерал Колев е уникален / Дарик Добрич

Генерал Иван Колев е един от най-големите ни пълководци, коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов, който беше в Добрич за откриването на паметника на героя от Добричката епопея през 1916 година, наричан Освободителят на Добруджа. Борисов припомни, че правителството е предоставило 3.5 тона гилзи за отливането на месинговата конна фигура. Той поздрави автора на паметника - скулптора Александър Хайтов. "Толкова жив и хубав паметник отдавна не си спомням да съм виждал, просто е уникален", каза Борисов.

Премиерът беше помолен да коментира факта, че новоизграденият монумент е пеещ. При приближаване до него се задейства сензор и започва да звучи старият национален химн на България "Шуми Марица". По тази тема могат да говорят професори, академици и експерти, заяви Борисов. За мен това е един прекрасен паметник, на един човек, с чиято тактика и мъжество сме освободили Добрич навремето, каза премиерът и подчерта, че сегашните генерали има какво да научат от големия пълководец.

"Да, историята е била такава - тогава са били и сърби, и руснаци, и румънци в тая битка срещу нас, но нашата територия си ни е най-мила и той го е доказал, и това са неговите завети", каза още Борисов.

В боевете край Добрич преди 100 години българската армия е воювала срещу  румънци, сърбохървати и руснаци. Битката за града е спечелена благодарение на вихрената атака на българската конница, водена от генерал Иван Колев.

Сега от едната страна на постамента е поставен надпис с думите на големия пълководец:"Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят руснаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи на обединението на България."

Зад една от плочите на паметника пък е положена пръст от градинката пред родната къща на генерала в с.Бановка, Бесарабия. Като втори етап на изграждането на цялостната композиция се предвижда поставянето на 20 плочи с имената на всички загинали в Добричката епопея през 1916 година 1053 герои.

Паметникът на генерал Иван Колев беше открит в рамките на честванията, посветени на 100-годишнината от Добричката епопея от 5-7 септември 1916 година по времето на Първата световна война.

Лентата на новия монумент прерязаха кметът на Добрич Йордан Йорданов, министърът на отбраната Николай Ненчев и председателят на НФСБ Валери Симеонов, който дари лични средства за изграждане на монумента.

"Чест и удоволствие е за мен на тази велика дата 7 септември, датата на която е спасен град  Добрич и цялата добруджанска настъпателна операция, да съм тук и да открием този страхотен паметник на един от най-великите български пълководци", каза в словото си Валери Симеонов. Той благодари на скулптора Александър Хайтов, на архитектите на паметника и на всички, ангажирани с издигането му.

"Изграждането на този паметник е въпрос на мой родов дълг. Моят дядо Петко Симеонов Станкулов се е сражавал като артилерист в тези три велики епични дни и ми е разказвал като дете подробностите около това сражение, все факти, които нямаше къде да бъдат прочетени, те не бяха написани в историята", сподели Симеонов. Той  отправи пожелание пълководецът да получи подобаващото му се място в българската история.

Кметът на  Добрич Йордан Йорданов отбеляза в словото си, че след 100 години Добрич дочака да бъде издигнат паметник на освободителя на града.

На откриването на монумента присъстваха още Красимир Каракачанов, Явор Нотев и други народни представители от парламентарната група на Патриотичния фронт, лидерът на Атака Волен Сидеров, съпредседателят на парламентарната група на Реформаторски блок Найден Зеленогорски, депутати от Добричка област, областният управител Детелина Николова, началникът на отбраната ген. Константин Попов, академик Георги Марков, родственици на генерал Колев, дипломати, генерали, адмирали, граждани на Добрич и още много гости. В церемонията се включи и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

В началото на ритуала премиерът прие почетния караул на представителна група на военно-морските сили, а в края военните преминаха в тържествен марш пред паметника на ген. Колев.