Протест срещу намерението за добив на газ в Генерал Тошево
Протест срещу намерението за добив на газ в Генерал Тошево / Дарик Добрич, архив
Четири информационно-разяснителни срещи ще се проведат в Генерал Тошево във връзка с предстоящия на 17 декември референдум, на който местните хора ще се произнесат за проучването и добива на газ в блок „Добрич“, село Спасово.

Обявените дати са:

5 декември, вторник, в 10.30 часа в Клуб на пенсионера № 1 на ул. „Опълченска”;

6 декември, сряда, 10.30 часа – Клуб на инвалида „Кураж“ на ул. „Васил Левски”;

7 декември, четвъртък, 17.00 часа – Клуб на пенсионера № 2, ул. „Петко Д. Петков”;

9 декември, събота, 10.00 часа – голямата зала на I етаж в Общината.
 
Припомняме, че местен референдум ще се проведе в община Генерал Тошево във връзка с инвестиционното намерение на „Русгеоком БГ” ЕАД да добива газ на територията на общината, в обхвата на 18 села.

Докладната записка за допитването бе внесена от кмета на Генерал Тошево Валентин Димитров и бе гласувана от Общинския съвет. Основен мотив за внасяне на предложението е голямата значимост на обсъждания проблем за населението и евентуалните негативни последици върху природните дадености, околната среда и здравето на хората.

Въпросът, който ще бъде зададен на референдума е: „Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?“ 

Датата за провеждане на местното допитване ще бъде 17 декември, неделя. Разходите за провеждане на референдума ще се осигурят от общинския бюджет.