/ / iStock/Getty Images
Предстои подмяна на светофарните уредби в Добрич. Ще бъдат обновени досега съществуващите и ще бъде изградена една нова по ул. „Отец Паисий“.

Това беше съобщено на пресконференция в общината, където беше отчетен напредъкът на дейностите по проект „Развитие на интегрирана система на градския транспорт в Добрич“.

Според утвърдените процедури се очаква новите светофари да заработят евентуално през следващата година. Общата стойност на целия проект е 8 183 546 лв. Средствата се осигуряват от Европейския фонд за регионално развитие, националния бюджет и собствен принос на местната администрация.

Обновиха важна пътна отсечка в Добрич

Съществена част от дейностите по проекта са рехабилитация и реконструкция на бул. „Добричка епопея“. Там е направена цялостна ревизия на колекторната система за осигуряване на оптимално отводняване на настилката. Изградена е велоалея с дължина 1 360 м. На тротоарните настилки са поставени тактилни плочки в помощ на хората с увредено зрение.

Монтирани са 89 осветителни тела с енергоспестяващ ефект. Друга част от дейностите е ремонтът на 22 автобусни спирки и изграждането на 6 нови. Осигурено е електрозахранване на всички автобусни спирки в града.

Новоизградените автобусни спирки са: една по ул. „Любен Станчев“ в жк. „Добротица“, две - по бул. „3 март“ в района на Музея за нова история, две - по бул. „25 септември“ в района на „Маяк“ и „Албена стил“, и две - по бул. „Добричка епопея“ в района на Ж. п. гара - Юг.

В рамките на проекта е закупен специален автомобил за обслужване на светофарните уредби. Доставени са офис контейнер за Центъра за управление на трафика (предстои обзавеждането му) и гаражен и складов контейнер.

В процес на изпълнение са три обществени поръчки: „Изграждане на система за управление на обществения транспорт“, „Изграждане на интелигентна транспортна система“ и „Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на електробуси, зарядни станции и маслен трансформатор по обособени позиции“.
Агенция "Фокус"