Отличиха Библиотека Дора Габе на Национален форум Библиотеките днес
Отличиха Библиотека Дора Габе на Национален форум Библиотеките днес / netinfo

Регионална библиотека „Дора Габе" получи Грамота за проявена активност на портала на Фондация „Глобални библиотеки - България", съобщават оттам. Отличието е връчено от Венцислав Велев, председател на УС на Фондацията, по време на Национален форум „Библиотеките днес", който се проведе в Националния дворец на културата. На събитието присъстваха представители на добричката библиотека.

Форумът бе организиран от Фондация „Глобални библиотеки - България" с подкрепата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс" и е част от цялостна програма за развитие на обществените библиотеки и създаването на условия за равен достъп до информация и електронни услуги. Двудневното събитие с международно участие е първото по своя характер, на което бяха представени новите възможности на библиотеките в информационното общество на XXI век.

Специални гости и участници в „Библиотеките днес" бяха представители на институциите, местните власти, академичните среди, бизнеса и неправителствени организации, които имат отношение към формирането и прилагането на политики за развитието на библиотеките, информационните технологии и съвременните услуги за гражданите. Сред чуждестранните гости бе Яник Мулвад от DOKK1 в Дания, обявена за Обществена библиотека на годината в света за 2016 г. Участие във форума взеха представители на регионалните, общински и читалищни библиотеки от цялата страна, оборудвани с компютърна техника за безплатен достъп на гражданите.

Библиотечните специалисти от добричката регионална библиотека се включиха и в две паралелни сесии за учене през целия живот - E-умения, неформално образование, ранно детско развитие и Библиотеката - център на местната общност, Роля на институциите и бизнеса, Дарителство.

Фондация „Глобални Библиотеки - България" е приемник на програмата "Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки" в рамките на която обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване. В управлението на организацията влизат Министерството на културата, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Националното сдружение на общините в Република България, Българската библиотечно-информационна асоциация, Съюза на народните читалища и Националния дарителски фонд „13 века България".