Библиотекари от региона се запознаха с програма „Глобални библиотеки”
Библиотекари от региона се запознаха с програма „Глобални библиотеки” / netinfo

Работна среща, свързана със старта на програма „Глобални библиотеки" се проведе в Добрич. Библиотекари от общинските и читалищни библиотеки, представители на читалищните настоятелства и на общинските администрации от цялата област се срещнаха с екипа на програмата.   

Ръководителят  на програмата  Трендафил Меретев и финансовият мениджър  Ашод Дерандонян  разясниха   процедурата за кандидатстване и избор на целеви библиотеки за 2009 г.

Планира се инициативата „Глобални библиотеки", чийто донор  е  фондацията „Бил и Мелинда Гейтс"  да продължи четири години и половина. 

Основна цел на програмата ще бъде максимален брой български граждани да получат лесен и безплатен достъп до информация и услуги в Интернет чрез мрежата на българските обществени библиотеки.  Предвижда се по програмата да бъде осигурено компютърно оборудване и Интернет достъп за посетителите в 900 обществени библиотеки.  Чрез мобилизиране на допълнителни средства програмата ще се стреми да обхване още 700 библиотеки, отговарящи на критериите за включване. Близо 3 000 библиотекари ще бъдат обучени в компютърни умения, нови услуги и библиотечен мениджмънт.

Организатори на проявата в Добрич са екипите  на "Глобални библиотеки - България" и Регионална библиотека „Дора Габе".