/ netinfo
Самостоятелна изложба на Пенка Димитрова-Дамбулова се открива от 18.00 часа в галерия “Тихото гнездо” на ДКИ КЦ “Двореца”-Балчик. Художничката е завършила гимназията по изкуства в Казанлък и ВТУ ”Св. Св. Кирил и Методий”, специалност стенопис при проф. Н. Гелов. Член е на СБХ. Участвала е в редица съвместни изложби в България и извън страната.

Картините в изложбата, вдъхновени от красотата на природата и състоянията на хората с техните мисли, мечти, желания и надежди, са рисувани през последните 2 години с маслени и акрилни бои, акварел и смесена техника. Темите са различни, инспирирани от древните легенди и обреди или от пейзажи.

За девети път "Дни на класиката в Балчик"

Изкуствоведът Пламена Рачева пише: „Творбите на Пенка Димитрова като възприятие не се затварят в конкретни форми. Реалността на пейзажите ѝ е завладяна от цветни видения, те са като енергии които променят природните закони.

Творбите са в леки ефирни багри, експресивни и драматични в играта на светлина и цветове. Но най-важното за творбите е, че са художествено-изразно отражение на емоционално-духовни състояния“. Платната с абстрактна живопис ще останат в галерия “Тихото гнездо” до 15 август.