Дни на класиката в Балчик"2018
Дни на класиката в Балчик"2018 / Дарик Добрич
За девети пореден път Балчик събира почитателите на музиката с таланти от европейската сцена в музикалното събитие "Дни на класиката в Балчик". Концертите се провеждат по традиция на сцена „Мистрал“ в 19.30 часа, но е предвидено при дъждовно време изпълненията да бъдат в културния център „Мелницата“. По думите на организаторите за първи път от девет години се случва да вали във вечерите на фестивала.
 
И тази година Балчик посреща млади таланти в майсторски клас на проф. д-р Борислава Танева. По време на фестивала те ще се обучават в концертната зала на "Мелницата", а на 26 юли ще бъдат на голямата сцена, за да покажат наученото пред публика.

В Двореца откриха изложба с редки скъпоценни и декоративни минерали (СНИМКИ)

Всеки концерт от "Дни на класиката в Балчик" ще бъде предаван на живо във фейсбук страницата на фестивала. Организатор на събитието е Фондация "Академия класика" с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик и патронажа на кмета Николай Ангелов. 

По време на концертите продължава дарителската кампания за набиране на средства за нов роял на Балчик. Дарителите получават бутилка вино, специална фестивална селекция.
 
Програмата на „Дни на класиката в Балчик“ стартира на 21 юли с представлението „Тоска“ на Държавна опера Варна. Въпреки дъжда снощи Ансамбъл "Изкуството на барока" зарадва почитателите на музиката с произведения на Моцарт и Бах, с участието на солисти на клавесин и хамерклавир.

Днес в Балчик са Марио Хосен и приятели (Марина Димитрова, цигулка; Марта Потулска, виола; Антон Никулеску, виолончело; Анна-Магдалена Кокитс, пиано), които свирят Р. Шуман; А. Дворжак. 

Бойка Велкова и Ивайло Захариев представят "Усещане за любов" в Двореца - Балчик

На 24 юли, от 21.00 часа ще има латино фиеста със златни български песни. Ще я направят  Калин Вельов и "Тумбаито". На 25 юли отново в 19.30 ч. гостува спектакъл на Държавна опера Бургас - "Не си отивай, Лято" със солистите Еделина Кънева и Орлин Павлов. Концертите продължават в 19.30 часа на сцена „Мистрал“ (при лошо време – „Мелницата“) – на 26 юли свирят учениците от Майсторския клас на проф. Борислава Танева; на 27 юли Духов ансамбъл Букурещ с концерт „Моцарт среща Бетовен“.
 
Финалът е на 28 юли от 19.30 часа със „Софийски солисти“, които ще представят шедьоври от световната музикална класика.