/ Дарик Добрич
Кметът на Добрич Йордан Йорданов официално откри обновената улица „6-и септември“ в индустриална зона Север. По нея е направен ремонт със 100% европейско финансиране от ОП „Региони в растеж“ по Интегрирания план на Община Добрич. Стойността на дейностите е 1 441 318 лева, от които 216 190 лева национално съфинансиране. Проектът продължи 24 месеца.
 
30 проекта на граждани получават съфинансиране от Община Добрич

Обновени са общо 1 145 метра с прилежащите тротоари.
Положена е нова асфалтова настилка, подменени са паважа и бордюрите на тротоарите. Подчертано бе, че от местното  „ВиК“ дружество са подновили подземната водопроводна инфраструктура. Подобрено е отводняването, ревизирана е колекторната система и е прокарана оптична мрежа. По улицата вече има ново енергоефективно осветление и пътни знаци.
 
Входовете на Добрич ще имат нова визия

Улица „6-и септември“ е паралелна на бул. „25-и септември“ и поема част от натоварения трафик в района. Тя започва от ул. „Поп Богомил“ малко след ПГ по транспорт и завършва до базата на „Добруджански хляб“. В тази част на индустриална зона Север има работещи десетки фирми със стотици служители. От бизнеса там посочват, че благоустрояването на тази най-важна улица в района е очаквано от 28 години.

Откриването
Дарик Добрич

 
При откриването кметът благодари на администрацията за свършената работа. Йорданов съобщи, че при благоприятно време ще започне обособяването на кръгово кръстовище на ул. „6-и септември“ и „Ангел Стоянов“, за което е необходимо промяна на движението, съгласувана с „Пътна полиция“ и поставяне на мобилни съоръжения на мястото от фирма, с която Общината има договор. Кръговото се прави по искане на местния бизнес, за по-добра организация на движение и намаляване на риска от инциденти за пешеходците, пресичащи кръстовището.

Кръстовището, където ще се прави кръгово движение
Дарик Добрич


Предстои ново кадастрално заснемане на ул. „6-и септември“, при което ще се уточнят по-ясно частните имоти по нея, за да бъдат допълнително обновени още тротоарни площи, които сега са останали неремонтирани заради това, че има спор за имотни граници, каза кметът. Петър Енев от ресор „Икономическо развитие“ на Общината обясни още, че улицата, казвала се преди време „Фридрих Енгелс“, се е състояла от шест отделни ивици, граничещи с частни имоти.

До Коледа по бул. "25 септември" ще има ново енергоспестяващо осветление

В процеса на приватизация в последните 20 години, тези граници са били неустановени. При настоящия ремонт е направено възможното да не бъде засегнат никой, който има имот, граничещ с улицата, а там, където има претенции, са оставени незавършени тротоари. Когато се постигне съгласие с новата кадастрална карта и Общината, те ще бъдат подновени, а дотогава общинската комунална фирма ще почиства бурените и ще ги поддържа, каза Енев.