ГКПП Кайнарджа-Липница
ГКПП Кайнарджа-Липница / Преслужба МС

Премиерът Бойко Борисов и румънският му колега Михай Тудосе откриха новия ГКПП Кайнарджа-Липница на българо-румънската граница.

Участие в церемонията взеха и министри, представители на регионалните и местните власти. В изказванията си след церемонията министър-председателите на двете страни заявиха задоволство от факта, че се увеличават възможностите за общуване между българите и румънците, но те не били достатъчни и щели да стават повече.

ЕП ще гласува достъп за България и Румъния до Шенгенската информационна система

Както и лично премиерът Борисов обяви пред участниците в тържеството, пунктът ще работи от 8 до 20 ч. за международен превоз на хора и стоки до лимита от общо тегло 3,5 тона.
 
Опознавателни срещи и събори са само две от формите, които се използвани до този момент за установяване на трайно трансгранично сътрудничество, което се планира да продължи с още по-голям интензитет, включително и заради факта, че с около 50 км би се скъсил пътят между Варна и Констанца.

България и Румъния искат да строят втори мост "Русе-Гюргево"


Откриването на пункта е в изпълнение на българо-румънско споразумение от 2012 година.
Изграден е и трансграничен път Липница - Кайнарджа по линия на Програмата за трансгранично сътрудничество 2007 - 2013 година. Общата стойност на проекта надхвърля 6 милиона евро.

ГКПП Кайнарджа-Липница
Преслужба МС