Ръководството на ОД на МВР Добрич
Ръководството на ОД на МВР Добрич / Дарик Добрич
За последните три месеца полицията в Добрич отчита намаление в престъпните деяния, съобщиха оттам. През месец декември 2018 г. са регистрирани 171 криминални случаи като 40.9% са разкрити, заедно с 20 случая от предишни периоди. Сравнението с декември 2017 г. показва, че престъпленията са намалели с 28. Задържани са 70 извършители.

Най-много през декември са били общоопасните престъпления - 45%, следвани от посегателствата срещу собствеността – 40% и срещу личността – 7.5%. През месеца има едно убийство – 23-годишен син убил 51-годишната си майка в село Честименско в семеен скандал. Има един грабеж и 49 кражби, като намалението им значително в сравнение с 65 за декември 2017 г. 17 са разкрити. Статистиката сочи по-малко посегателства върху домове, селскостопанска продукция и джебчийство, но повече кражби от МПС. Задържан е 24-годишен варненец, извършил 4 взломни кражби, от които 3 в Добрич – от офиси и търговски обекти.
 
26 са заловени с наркотици. В ареста са 18-годишен младеж, разпространявал в района на Младежкия дом в Добрич, и 42-годишен, в чийто офис в Оброчище са намерени в хладилна чанта 350 г канабис.

11 палежа са станали за месец в Добрич, задържан е непълнолетен извършител

Започнали са съвместни операции с Дирекция „Жандармерия“ Варна, съобщиха още от ОД на МВР Добрич. Миналата седмица е реализирана такава срещу престъпност, незаконната миграция и пътния травматизъм, с участието на 84 души от жандармерията. Не са разкрити незаконно пребиваващи чужди граждани в Добричко. Проверени са над 900 МПС и 1 200 души. Констатирани са 257 нарушения на пътя. Образувани са производства за престъпления, свързани с наркотици в Балчик, Генерал Тошево и Каварна. Освен това са проведени 133 срещи и беседи по малките населени места. Правят се и ще продължат проверки по питейни заведения за недопускане на непълнолетни след определения час.