/ Община Добрич
С класически коледен концерт в Добрич ще бъдат отбелязани две събития - настъпващото Рождество Христово и 30-годишнината от построяването на органа в града от от немската фирма „Alexander Shuke Orgelbau”.
 

Кметът на Добрич награждава победителите в конкурса за коледна картичка

In  dulcijubilo е първият стих от известна средновековна рождественска песен,
в която се казва “В сладка радост да възпеем Лежащия в своето сияние!” Това е и надсловът на органовия концерт,в който пред добричлии ще се представят Мари5я Славова - орган и Красимира Султанова - цигулка. Концертът ще започне с емблематичната „Токата и фуга в ре минор” от Йохан Себастиан Бах, чието ултимативно начало е добре познато.

Декември - пълен с коледни концерти и събития в Добрич

Ще прозвучат широко популярните и обичани Ария от Бах и Канон от Йохан Пахелбел с участието на великолепната цигуларка Красимира Султанова. Несъмнено публиката ще бъде любопитна да чуе и музиката на друг интересен представител на северногерманската органова школа, какъвто е Винцент Любек, автор на малко, но извънредно ярки пиеси. Ще бъде изпълнена Преамбулум и фуга в ми мажор, характерна с типичната барокова патетика и реторична свобода. Входът за всички почитатели на класическата музика е свободен.
 
ПРОГРАМА:

Йохан Себастиан Бах (1685-1750) 
 – Токата ре минор bwv 565
Йохан Себастиан Бах
- Три хорални прелюдии “In dulci jubilo” bwv 608, bwv 729, bwv 751
 Йохан Пахелбел (1653-1706) 
 – Канон ре мажор
Винцент Любек (1654 –1740)
 – Преамбулум и фуга ми мажор
Йохан Себастиан Бах
 - Ария
Йохан Пахелбел
 – Шакона  в ре мажор
Йохан Себастиан Бах
– Соната сол мажор  bwv 1019
   I. Allegro
  II. Largo
  III. Allegro
  IV. Adagio
   V. Allegro

 
Красимира Султанова е завършила е Музикална академия „Роберт Шуман“ в Дюселдорф, Германия при проф. Роза Файн. Цялото й семейство е отдадено на класическата музика. Концертмайстор е на камерен ансамбъл „Дианополис“-Ямбол, концертмайстор и солист на „Симфониета дел арте“ Братислава.

Дядо Коледа очаква детските писма до 12 декември

С голям успех се изявява и като солист на различни камерни формации с  активна концертна дейност в България и чужбина. Репертоарът й включва огромен брой произведения – солови и камерни от Ренесансовата епоха до Съвременността. Има богата звукозаписна дейност за фонда на много  наши и европейски издателства и реализирани  10 CD.  Член  на Баховото общество в Лайпциг.
 
Мария Славова е добре позната на публиката като концертиращ органист, пианист, корепетитор, музикален педагог и преподавател по пиано. Завършила е АМТИИ гр. Пловдив. Специализирала е орган при проф. Нева Кръстева.

Участвала е в майсторски класове по орган на професорите: Карин де Пастел - Австрия; Рудолф Юнгвирт - Австрия; Кристоф Богон - Германия; Мартин Бьокер-Германия; Саймън Хардън - Великобритания; Ернст Вали -Австрия и други.

Във възходящата й кариера има реализирани многобройни самостоятелни органови рецитали, както и участия в съвместни концерти със световноизвестни музиканти. През 2017 г. специално е поканена за церемонията по инаугурацията на органа в Сливен съвместно със Симфоничен оркестър-Сливен. Активно участва в културния живот на родния си град Добрич с участия в музикални спектакли, тържествени церемонии и други събития под егидата на Община Добрич.