Община Крушари получи 410 дка от крепостта Залдапа
Община Крушари получи 410 дка от крепостта Залдапа / Дарик Добрич

Община Крушари ще стопанисва в следващите 10 години 410 дка от крепостта "Залдапа". Решението за предоставяне на имота е взето на днешното заседание на Министерския съвет, съобщават от правителствената пресслужба.

Теренът се намира в село Добрин и е част от териториалния обхват на груповата археологическа ценност от национално значение "Антична крепост Залдапа".
С предоставянето му ще бъде възможна социализацията на обекта и развитието на културния туризъм при спазването на Закона за културното наследство и предписанията на Регионалния исторически музей в Добрич.

Крепостта Залдапа е свързана с интересни събития в ранната византийска история от 5, 6 и началото на 7 век. Тя е разположена върху площ от 25 хектара, а общата градска агломерация е над 40 ха. Залдапа се свързва с бунта на император Виталиан от началото на 6 век.

Разкриха епископска базилика и ценни артефакти в крепостта Залдапа

Проучването на Залдапа започна през 2014 година. Дотогава най-големият римски и ранновизантийски град във вътрешността на Добруджа и Североизточна България не е беше разкопаван. В началото на тази година античната крепост получи статут на обект от национално значение.

Крепостта Залдапа вече е обект от национално значение

Директорът на Историческия музей в Добрич Костадин Костадинов коментира тогава пред Дарик, че по-високият статут на крепостта ще даде възможност за нея да се търси финансиране по повече програми. Той подчерта обаче, че крепостта няма издаден акт за държавна собственост, не е ясно кой ще я стопанисва и съответно ще кандидатства с проекти. Възможно е това да бъде държавата в лицето на Областна управа или на Министерството на културата, а също община Крушари да бъде ползвател с решение на Министерски съвет, обясни тогава Костадинов. Днес стана ясно, че правителството е избрало последния вариант и е предосатвило терена на община Крушари за срок от 10 години.