/ ThinkStock/Getty Images
Общински съвет-Добрич прие предложението на общинското ръководство за кандидатстване по програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност" на Министерството на енергетиката, която се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство - 2014-2021 година, съобщиха от Общината.

Общинският съвет прие бюджета на Община Добрич за 2020 г.

Съгласно насоките за кандидатстване и критериите за техническа и финансова оценка, участието на партньор от страна донор (Норвегия, Исландия и Лихтенщайн) при изпълнението на дейностите по проекта носи допълнителни точки в оценяването.

Затова Община град Добрич е осигурила участието на Норвежки партньор International Development Norway и предстои подписване на споразумение за партньорство.

Изготвен е проектосписъкът за настаняване на нуждаещи се от жилища граждани

Безвъзмездната финансова помощ, която ще бъде отпусната е 600 000 евро.
Обхватът на проекта, в който ще бъде подменено съществуващото улично осветление с енергоефективно, е следният:

1. бул. „25 Септември“ в участъка от бул. „Добруджа“ до Сердика;
2. бул. „Добруджа“ - в участъка от  Бензиностанция Шел до кръгово кръстовище между път II-97 и път II-27 (Балчишко кръгово);
3. бул. „Русия“ - от бул. „25 Септември“ до РС ПАБ;
4. ул. Батовска - от бул. „25 Септември“ до ул. „Любен Станчев“.

Посочените булеварди са определени като „Градски артерии“, съгласно извършената светлотехническа категоризация на уличната мрежа на град Добрич, в съответствие с БДС 5504-82 „Осветление на улици и пешеходни зони“ и Европейските норми.

В Добричка област през отиващата си година са осигурени близо 11 000 000 лв. по европейски проекти

След изпълнението на проекта се очаква разходи за електроенергия да спаднат с 60% в ремонтираните зони, ще намалеят и парниковите газове, а средата за движение на автомобили и пешеходци през нощта ще бъде по-сигурна.