Няма да събират такси за подготвителните групи в детските градини за декември
Няма да събират такси за подготвителните групи в детските градини за декември / Дарик Добрич
Няма да събират такси за подготвителните групи в детските градини през декември
76725
Няма да събират такси за подготвителните групи в детските градини през декември
  • Няма да събират такси за подготвителните групи в детските градини през декември

Няма да се събират такси за децата в подготвителните групи в детските градини на Добрич за месец декември, съобщи в ефира на Дарик зам.-кметът "Хуманитарни дейности" Камелия Койчева. С това администрацията се съобразява с решението на Върховния административен съд, който върна за ново разглеждане изменения в Наредбата за местни такси, с които бяха определени сумите, дължими от родителите. Таксата за декември се събира от 1 до 10-о число на следващия месец.

Очаква се след януари 2015 г. от местната управа да излязат с ново предложение към Общинския съвет какви такси да заплащат родителите на децата в задължителната фаза на обучение в градините, когато се уточнят параметрите на държавния бюджет и напредне разглеждането на новия проект на закона за образованието, каза Койчева. Възможно е в закона да се предвидят вече и средства за храна в единния разходен стандарт, каквито досега нямаше, обясни тя. Ако държавата не отпусне пари за храна на децата и остави тази издръжка на общините, отново ще предложим въвеждане на такса за 3-а и 4-а група, каза зам.-кметът.

Койчева не смята, че предложението на общинска администрация е било зле мотивирано и подчерта, че са се съобразили с промените в Закона за народната просвета за задължително обучение на деца на 5 и 6 годишна възраст, намалявайки таксата за тях от 50 на 29 лева. Съдът е взел решението си не по същество, а заради административни пропуски, припомни тя и коментира, че липсата на средства от такси ще рефлектира върху разходите на общината и призова родителите да бъдат по-отговорни. Годишната издръжка за детските градини в Добрич е 1 260 000 лева, а от таксите се събират 685 000 лева. За месец октомври, който е сред най-посещаваните, в хазната от такси са влезли 66 000 лева, като 28 800 от тях са от подготвителните групи. В Добрич има 17 градини, в които се обучават около 2 400 деца.

Оказва се, че общините в Добричко са реагирали различно на промяната в Закона за народната просвета. В община Добричка от декември 2013 г. са спрели да събират такси за 5 и 6-годишните, съобщи за Дарик зам.-кметът там Илдъз Юнус. "Това натоварва общинския бюджет, но ние сме длъжни да се съобразим", каза тя. В градините има 716 деца. За 2014 г. са отпуснати 497 000 лева общо за храна, поддръжка, заплати.

В Балчик Общинският съвет е определил такси според имотното състояние на родителите. Те варират от 25 лева максимум до 5 лева минимум, като болшинството плащат около 10 лева на месец, а само 20% - максималната такса. От общината заявиха, че са искали повишение, но съветниците отхвърлили идеята. Децата в подготвителни групи в Балчик са 346, много от тях по селата са в смесени групи. Общината осигурява и безплатни занимания в градините като балет, рисуване и т.н..

В Тервел администрацията е подготвила много добре своето искане към Общинския съвет след влизането в сила на промените в Закона за народната просвета, където е разписано, че родителите не дължат такса за обучението на децата на 5 и 6 години, но храната не влиза в единния разходен стандарт. Именно с мотив, че се заплаща част от изхранването, в Тервел са определили такси еднакви за всички групи - 30 лева за градини отопляващи се на газ и 25 лева за градини на твърдо гориво. Децата в градините в община Тервел са около 460. Поради слабата пълняемост на групите и недостига на средства от такси, общината доплаща от бюджета си тази година 40 000 лева за възнаграждения на персонала и още 300 000 за издръжка.

Предстои Националното сдружение на общините да прецизира още веднъж как ще става изхранването на децата на 5 и 6 години, които следва задължително да посещават градина или училище, каза Камелия Койчева. В същото време, управляващите от ГЕРБ обявиха, че обсъждат да се откажат от задължителното обучение на 5-годишните, което самите те въведоха през 2010 година.