/ Sofia Photo Agency, архив
Двойка некастрирани кучета възпроизвеждат за 16 години 67 хиляди нови животни
Леко намаление в популацията на бездомните кучета в Добрич отчитат от Общинския приют за безстопанствени животни. Според ръководителя на Центъра д-р Михаела Тосева броят на кучетата в централната градска част е намалял, но в кварталите и по околовръстните шосета глутниците продължават да съществуват.

„Проблемът е, че жителите на много от селата около Добрич изхвърлят животните в града и така популацията се увеличава” – заяви пред Дарик д-р Тосева. Тя даде за пример една двойка кучета – мъжко и женско, които за 16 години ще възпроизведат 67 хиляди нови животни.

„Дайте си сметка с какъв ресурс  трябва да разполагаме ние, за да се справим с подобна ситуация. Ако не успеем да заловим едно женско животно в рамките на година или две, то ще даде популация от 30-40 нови животни” – коментира д-р Тосева.

Над 4 500 животни са преминали през приюта от неговото създаване през 2009 г. до момента. Там животните се кастрират, обезпаразитяват, ваксинират, маркират и се пускат отново на свобода. Приютът разполага със 100 места за настаняване на бездомни животни.

В момента са заети 97 от тях. Кучетата се задържат докато някой ги осинови или до смъртта им поради старост, разказа още д-р Тосева. По думите й, все още липсва методика за установяване на агресия, особено при бездомни животни. У нас няма практика те да се евтанизират.

През 2017 г. през приюта са преминали 498 животни. Кастрирани от тях са 397. Представители на различни природозащитни организации помагат с храна, завивки и ваксини на бездомните животни от приюта.

За съжаление осиновяванията са рядкост и то предимно за селата, сподели още  ръководителят на приюта. Лошото  според д-р Тосева е,  че след края на пролетния и летния сезон, животните обикновено  се връщат обратно в приюта от осиновителите.

След промяната в закона за защита на животните, специалистите са в очакване на появата на Националната програма за безстопанствените животни. До този момент обаче това все още не се еслучило. 

Едва след като излезе и Наредбата към Програмата, общините трябва да изготвят собствени програми за справяне с бездомните животни, които да решат проблемите по места, коментира още д-р Тосева.