Над 250 деца в региона получават ресурсна помощ
Над 250 деца в региона получават ресурсна помощ / Ресурсен център - Добрич

Над 250 деца от Добричка област със специални образователни потребности получават ресурсна помощ. Подпомагането се осъществява от екипа на Ресурсния център в Добрич, в който работят 21 ресурсни учители, по трима логопеди и психолози и един сурдопедагог. Специалистите подпомагат развитието на деца с различни заболявания, между които аутизъм, езиково-говорни и сензорни нарушения, разстройство на развитието, лека степен на умствена изостаналост, хиперактивност и дефицит на вниманието.

Всички възпитаници на Центъра са интегрирани в масовите училища и детски градини, където обаче получават индивидуална или групова подкрепа. Ресурсно подпомагане е осигурено във всички общини в региона, като са обхванати деца от 3 години до ученици от последния клас на средните училища. Екипът на Ресурсния център работи с общо 21 групи, в които са включени по 12-13 деца. Специалистите подпомагат децата в усвояване на държавните образователни изисквания, работят за тяхната социална интеграция, за развитие на трудовите им умения. Миналата година центърът  е изпратил първите си абитуриенти и някои от тях вече са започнали работа.

За дейността на Ресурсния център разказаха пред Дарик старши ресурсният учител Христина Стойкова, логопедът Станислава Михова и психологът Ралица Янушева. И трите бяха категорични, че децата със специални образователни потребности  трябва да бъдат интегрирани в масовите училища. Те подчертаха, че това е в полза и на останалите ученици, които се учат на толерантност към различните.

Утре -20 ноември в Художествената галерия на Добрич ще бъде отбелязана 10-годишнината от началото на ресурсното подпомагане в региона и страната.
В събитието ще се включат възпитаници на Ресурсния център, които ще рисуват по темата "Моята детска мечта". На празника са поканени и техните родители, както и представители на различни институции, пред които Ресурсният център ще представи постиженията си през годините.