/ РИОСВ
11 наказателни постановления за нарушения на екологичното законодателство е издал директорът на РИОСВ-Русе инж. Любомир Атанасов през месец юли. С тях на нарушителите са наложени санкции и глоби на общ размер 25 600 лева.

Млади природолюбители дадоха име на розовото пеликанче в Сребърна

Седем от наказателните постановления са на физически лица, навлезли неправомерно на територията на поддържан резерват „Сребърна“, в нарушение на Закона на защитените територии. Най-големите глоби в размер на 10 000 лева са наложени на млекопреработвателно предприятие в с. Самуил за заустване на отпадъчни води без разрешително и на дружество от Източна промишлена зона в Русе за нарушение на условие в комплексното разрешително.

Излюпиха се розови пеликани в резервата Сребърна

Събраните суми от екоинспекцията по наложени глоби и санкции са в размер на 4449 лева, а по еднократни и текущи санкции - 13 164 лева. През юли са извършени 114 проверки на 99 обекта от контролираната територия. От тях съгласно плана са 51, а извънредни - 63. В рамките на осъществения контрол са дадени 74 предписания за отстраняване на констатирани нарушения.