Кризисен център ще бъде изграден в Шабла
Кризисен център ще бъде изграден в Шабла / Дарик Добрич

Първият в Добричка област Кризисен център за настаняване ще бъде изграден в община Шабла, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” Красимир Масурски. На този етап идеята предстои да бъде обсъдена и гласувана в Общинския съвет на Шабла.

По данни на МВР само за миналата година в област Добрич около 480 души са имали нужда от защита. Става дума най-вече за случаи на домашно насилие над жени и деца, завръщащи се от чужбина гастролиращи компаньонки, предлагащи платени секс услуги и др. За нуждите на кризисния център ще бъде предложена къща, общинска собственост, разположена в центъра на Шабла, в непосредствена близост до РУП в града.

Подобни центрове вече съществуват във Варна, Нови Пазар. Техният капацитет е за прием на 10-15 души. Ако подобен център бъде изграден в Шабла, тогава общината ще кандидатства за финансиране на държавно делегирана дейност, обясни Масурски. Той информира още, че в Шабла предстои да бъде разкрит и Център за настаняване от семеен тип. Такъв Център е пред завършване и в Балчик. Разположен е в кв.”Левски”. Там ще бъдат настанени част от децата, обитаващи дома в с.Крушари.