/ Община Добрич
Три контейнера за стари дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил вече са поставени в Добрич. Съоръженията са разположени на три различни места до контейнерите за отпадъци -  до сградата на Стоматологията, на ъгъла на улиците „Ген Колев“ и „Стоян Михайловски“, до детска градина №8 и в ж-к „Добротица“.

Обсъждат идеята община Добрич да закупи чешки електробуси

Контейнерите са ясно обозначени с надпис „ДРЕХИ И ОБУВКИ“. Инструкции за използването им заедно с номер за връзка при необходимост от допълнителна информация, добричлии могат да открият върху самите контейнери, информират от кметството.

Препоръчително е дрехите да бъдат изпрани и поставени в торба. Контейнерите са разработени по специална система, която не позволява насилственото им отваряне. Подобен род системи съществуват в повечето европейски държави от доста години, информират още от общината.  

Набират документи за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми

Поставените в контейнерите облекла и други текстилни материали, които са годни за повторна употреба и са преминали през дезинфекция, се използват повторно като дрехи втора употреба и като памучни парцали за почистване в индустрията.

Част от материите се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия. Инициативата цели да осигури на гражданите възможност да покажат своята екологична отговорност и да се освободят от ненужни дрехи без риск за околната среда в синхрон с добрите европейски практики, коментират от кметството.