Компенсират намалелите рибни ресурси с изграждане на аквакултурни стопанства
Компенсират намалелите рибни ресурси с изграждане на аквакултурни стопанства / Дарик Добрич

Намаляват ресурсите от риба във водните басейни в световен план. Това съобщи в ефира на Дарик началникът на териториалното звено на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ в Добрич Атанас Чолаков. Той поясни, че това не се усеща все още толкова силно в Черно море, но за компенсация на липсата на риба се работи в посока изграждане на аквакултурни стопанства в областта. Досега работят ферми за миди в Каварненско, очаква се тази година да отвори ферма за бяла риба (сулка) в село Славеево.

За европейски средства са кандидатствали 13 проекта за аквакултурни стопанства от региона, съобщи Чолаков. 7 от тях са с вече подписани договори, 3 са вече изплатени, другите са върнати за доработване, но най-вероятно ще заработят и те, смята той. Исканата подкрепа е за 11 млн.лева. Скоро ще заработи и ферма за кафяви водорасли, също в община Каварна.

Чолаков е категоричен, че рибарството остава основен поминък за областта и особено за черноморските общини. Броят на рибарите от 7-8 години е един и същ, отказват се само хора на възраст, тъй като занаятът е труден, каза той. Секторът ще търпи модернизация и сериозно развитие. Пристанището с борса в Балчик, което трябваше да заработи в края на м.г., още не функционира поради закъснения в дейността на фирмата "Рибни ресурси" към Министерство на земеделието, която трябва да го изгради и оборудва, информира Чолаков и допълни, че най-вероятно тази година ще е готово. Пристанища ще бъдат развити по-добре в Каварна - южно от плажа, където се подготвя доизграждане на буната; както и в Дуранкулак - до къмпинг "Космос". От ИАРА са разговаряли и с новия кмет на Шабла - Райна Бърдарева, за решаване на въпроса с удобно пристанище и на местния бряг и са получили уверение за отношение по въпроса.

Квотата за калкан остава същата и през тази година - 42 тона за страната ни и толкова за Румъния, информира още Чолаков. Причината е, че миналогодишните изследвания показват намаляване на популацията на този вид. За 2011-а са дадени разрешения за улова на всички, подали заявления, стига да не са имали актове за нарушения. Основно в Черно море се лови рапан и цаца. Рапанът почти изцяло се изнася - има добра цена и пазари в Китай, Южна Корея, Турция и др.. Цаца се лови във Варна и Бургас, в Добричко се хваща още сафрид, карагьоз, попчета и калкан.

За новата година Чолаков пожела повече риба, за да има повече работа за рибарите и по-малко за контролните органи, но призна, че това зависи само от природата.