/ www.novinar.bg
Гражданите да следят за наличието на контролни пластини на закупените елхи, съветват от Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в областите Добрич, Варна, Търговище и Шумен.

Кметът на Добрич награждава победителите в конкурса за коледна картичка

Всяка пластина е с индивидуален сериен номер и е закрепена под второто разклонение на клоните от върха на дръвчето. Пластмасовите пластини са бели, имат правоъгълна или овална форма и са захванати към ствола с лента. Индивидуалният номер се състои от една главна буква и шест цифри и е вписан и в превозния билет на търговеца, закупил дръвчетата на едро. 

Поставянето на пластини не е задължително за елхите, които са със закрита коренова система в контейнери. Превозен билет, в който да са описани подробно вида и количеството, се изисква от търговците, включително и за продажбата на клонки от дрян или други иглолистни и широколистни дръвчета, напомнят още от СИДП. 

Декември - пълен с коледни концерти и събития в Добрич

Експертите препоръчват на всички, които си купят живо коледно дръвче, да се погрижат за неговата плавна адаптация. Елхичката в контейнер не бива да се внася веднага в топла стая. Като начало трябва да се постави в хладно помещение или на балкона, а после да се държи далеч от отоплителни уреди.

Необходимо е да се полива редовно, съветват още специалистите и напомнят, че време за климатизация трябва да се предвиди и преди засаждането сред природата, защото дръвчето с прокарали нови и свежи връхчета лесно може да измръзне при ниски температури. 

Дядо Коледа очаква детските писма до 12 декември

Близо 4000 елхи имат готовност да предоставят горските и ловни стопанства към СИДП,
като една четвърт от дръвчетата ще бъдат със закрити корени. Цените варират в зависимост от вида и размера на елхите. В Добричко те ще се предлагат в стопанствата в Добрич, Балчик и Тервел.