Изложба отбелязва 115 години от рождението на Христо Каварналиев
Изложба отбелязва 115 години от рождението на Христо Каварналиев / netinfo

В Художествената галерия на Добрич се открива изложба, посветена на 115-годишнината от рождението на Христо Каварналиев.

В историята на българското изобразително  изкуство от началото на миналия век името на Христо Каварналиев (1894-1951) стои сред имената на най-бележитите представители на маринистиката. Художествена галерия в Добрич обединява усилия с галериите в Балчик, Варна и Каварна в организирането на  юбилейната  изложба, в която са включени 29 картини в маслени бои и пастел. Откриването е насрочено за 17.30 часа.

Христо Каварналиев е сред художниците, които най-ярко предават в пейзажите си динамиката на бурното море, на откритите хоризонти и на силата на морската  стихия.
Родът на Каварналиев е житейски свързан с морето и бреговете на Каварна, Варна и Калиакра, което е определящо за оформянето на творческия му характер, заедно с влиянието на учителя му по рисуване в първа Мъжка гимназия във Варна - известния маринист и майстор на откритите морета - Иван Радинов. 

През 1915 година, като студент във ІІ курс на Художественото индустриално училище в София, той открива първата си самостоятелна изложба с морска живопис. След войната през 1917 г. с препоръките на Негово Величество Фердинанд, който купува картини на Каварналиев от изложбата му в двореца, художникът участва в представителна изложба на българското изкуство в Берлин.

Получава  признанието „певец на морската стихия" на 30 години, когато се открива поредната му самостоятелна изложба в София през 1924 година. Следват изложби в Тръпковата галерия в София, в Морската градина във Варна, които имат голям успех. Картините са откупени, част от тях за Двореца от цар Борис ІІІ, а друга от видни колекционери в страната и чужбина.

През 1926 г. Христо Каварналиев представя голяма самостоятелна графична изложба в прочутата в цял свят Третяковска галерия. Новаторски като експресионистичен стил и интересни по съдържание, графичните произведения предизвикват интерес и са изцяло откупени за колекцията на Третяковска галерия.