Община Добрич с нова програма за финансиране на граждански инициативи
Община Добрич с нова програма за финансиране на граждански инициативи / Дарик Добрич
Нова Програма за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община град Добрич ще бъде предложена за гласуване на общинските съветници.

Проектът за нова програма е съобразен с проблемите, които възникваха досега както за организациите, така и за комисията, ангажирана пряко с изпълнението й.
 
С новия документ общинарите целят по-ясно регламентиране на взаимоотношенията между Община Добрич като финансиращ орган и неправителствените организации и граждански сдружения от Добрич, които получават парите.
 
Другата съществена цел е облекчаване на условията за кандидатстване и процедурата за отчитане на проектите.
 
По новата Програма община Добрич осигурява безвъзмездна финансова помощ от общинския бюджет за реализиране на проектни предложения на стойност до 2 хиляди лева, без да се изисква доказване на собствен финансов принос от кандидатстващите организации.
 
Конкретизирани са допустимостта на кандидатите, дейностите и разходите, както и необходимите документи при отчитане изпълнението на проектните дейности. За попълване на формуляра за кандидатстване, изготвяне на проектобюджета и финансовия отчет са разписани допълнителни указания. Разработени са нови, по-подробно разписани критерии за оценка на проектните предложения с цел създаване на условия за обективно и точно оценяване.
 
Дарик припомня, че миналата година общината финансира 5 проекта на граждански организации, от които три имаха проблеми с отчетите си и бяха заплашени със санкции.