Ще преразглеждат санкционираните проекти по Програмата за граждански инициативи
Ще преразглеждат санкционираните проекти по Програмата за граждански инициативи / Дарик Добрич
Зам.-кметът: "Всеки изхарчен общински лев трябва да бъде доказан!"
Ще бъдат преразгледани трите финансирани от общината проекта на граждански сдружения, които бяха санкционирани заради допуснати пропуски при отчитането на средствата, стана ясно на сесията на Общинския съвет.

Общо пет проекта бяха дотирани по Програмата за финансиране на граждански инициативи за 2016 г. Само две от сдруженията са отчели проектите си надлежно и са получили 100% финансиране, отчитат от Комисията по Програмата.
 
Сдружение „Уайс мен Клуб -Добрич", за проекта си „Изкуство по добруджански" на обща стойност 5 390 лева, е поискало дотация от 2 900 лева. Предвидено е било организиране на 4 работни ателиета по приложни изкуства, в които да участват 100 деца, с които да работят висококвалифициран екип от етнолози, специалисти и художници. При отчитането на проекта Комисията установява, че не са изпълнени заложените дейности, не са представени разходооправдателни документи, доказващи собствен финансов принос по договора. СНЦ „Уайс мен клуб" дължи връщането на полученото авансово плащане в размер на 70% (2 030 лева) на Община Добрич и се лишава от правото да кандидатства за финансиране по тази Програма за срок от една година.

Другите две санкционирани сдружения са Асоциация „Детско сърце" и СНЦ ХобиСклуб.

На вчерашната сесия трябваше да се приеме отчет за изпълнението на Програмата за финансиране на граждански инициативи за 2016 г., но той бе оттеглен и ще се разгледа по-късно. В същото време пред съветниците остро изказване направи Кита Бончева от  „Уайс мен Клуб -Добрич", която обвини общината в злонамерено отношение към гражданските инициативи и оспори санкциите. Тя заяви, че сдруженията не са били изслушани и не е чута тяхната позиция, освен това те се страхували да се обръщат към общината.  

Отговори й зам.-кметът Росица Йорданова: „Касае се за общински средства, има правила и ред за отчитане на договора. Всеки лев, който е изхарчен, трябва да бъде доказан. Вие не сте доказали правилното разходване на тези пари. Ако трябва, ще стигнем до съд”, бе категорична Йорданова.

Отчетът на Програмата ще бъде обсъден вероятно на следващата сесия. И тази година сумата, която се предлага да се отдели за подпомагане на граждански инициативи, е 10 000 лева.