И през следващата година Двореца в Балчик ще предложи богата културна програма
И през следващата година Двореца в Балчик ще предложи богата културна програма / Дарик Добрич

Както и през изминаващата 2016 година, така и през 2017-та Държавен културен институт – Културен център „Двореца“ край Балчик ще предложи богата културна програма, заяви ръководителят на центъра Жени Михайлова.

Културните събития през 2016 година са били общо 64. Сред по-значимите от тях са двете оперни представления, осъществени на открита сцена, шестте международни и национални  фестивала, 8 художествени пленера, 29 изложби във всички сфери на изобразителното изкуство.

Тази година е сключен договор с швейцарското сдружение "Култура край границата", което вече три години осъществява при голям успех проекта "Мюзик кампус Балчик" за майсторски класове по класическа музика и фестивални прояви. Съгласно договора с „Двореца“, сдружението ще организира кампуса на територията на комплекса още 5 години.

Какво предстои през 2017 година? През април в галерия „Тихото гнездо“ ще гостува колекция скици и илюстрации от Илия Бешков от фонда на плевенската галерия. Същия месец за 16 път ще се проведе художественият пленер „Художници, Балчик, Любов“.

Продължава и съвместната работа с чешкото училище по стъкларство и дизайн от гр. Валашске Мезиржичи, което отново ще организира пленер през м.май. „Двореца“ за пореден път ще бъде домакин на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“, който ще се проведе през юни.

Комплексът ще посрещне и кинематографисти от цял свят в поредното издание на фестивала за късометражно кино „В Двореца“. През август пък на открита сцена в Двореца ще се състоят изнесени прожекции на варненския филмов фестивал „Любовта е лудост“.

През юли на открита сцена ценителите ще могат да видят балетния спектакъл на Варненската опера „Лебедово езеро“.