Храмът в Шабла празнува
Храмът в Шабла празнува / Валентина Добринчева

Храмът "Св. Харалампий" в Шабла ще отбележи празника на своя патрон - 10 февруари. Днес от 17.00 ч. ще бъде отслужена вечерна служба, а утре в 9.00 ч. - Света Божествена литургия. Църковното настоятелство кани жителите на града и общината, както и гости - свещеници и миряни от Добричката духовна околия.

10 февруари - празникът на Свети свещеномъченик Харалампий, се отбелязва от българския народ и като Ден на пчеларя и производителите на мед от община Шабла ще занесат за освещаване своята продукция в храма.

Църквата "Св. Харалампий" в Шабла е построена за пръв път през 1853 година, заедно с килийно училище към нея. Тя била малка и вкопана в земята. В нея се четяло на черковнославянски език и само от време на време в лявата й половина на гръцки, до окончателното отделяне на гръцката митрополия. По-хубава сграда била построена през 1896 година, но по време на земетресението през 1901 година тя е била разрушена. Съществуващата в момента трикорабна черква е построена от майстор Христо Божков - Загореца. Най-старите икони в църквата са от 1857 година и са рисувани от известния в Добруджа зограф Захари Цаньов от Трявна.

Наскоро приключи ремонтът, който се наложи в храма след земетресението от 5 август 2009 г.. Тогава трусът събори мазилката на тавана и попука някои от стените.