/ iStock/Getty Images
Общински оператор - вместо досегашните частни дружества, поема транспорта на Добрич от 1 юни с въвеждането на еднодневна карта за пътуване и нова цена на билета, съобщиха на пресконференция от кметската управа.

"Уверяваме гражданите, че няма да има прекъсване в обществения превоз, като досегашните маршрутни линии се запазват", заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Създаването на вътрешен оператор е част от проекта за интегриран градски транспорт в Добрич, който се финансира с 8 000 000 лева и ще влезе в действие от началото на 2023 година, припомнят от общината.

"Добрич е сред последните областни градове в страната, които предприемат увеличаване на цената на билета - от 1 лев на 1.20 лева", каза Катя Петкова, управител на общинското дружество "Градски транспорт", което поема обществения превоз. Тя допълни, че за първи път пътниците ще могат да ползват еднодневна карта за цялата транспортна мрежа в града на цена три лева.

Операторът ще предоставя и редовни  карти за 40 лева, карти за хора с увреждания по 12 лева и за техните лични асистенти - по 10 лева, както и карти за пенсионери и ученици - по 25 лева - всички за месец.

Общинското дружество ще оперира по досегашните 17 маршрутни линии с 13 големи автобуса, 10 микробуса и  четири електрически автобуса, като оптимизира графика.

На 13 юни ще бъдат отворени офертите по обществена поръчка за доставка на 20 нови автобуса за градския транспорт, добави управителят на общинското дружество. Разписанието и маршрутните линии ще бъдат обявени на 16 автобусни спирки и на сайта на общината, посочиха от кметската управа.
БТА