Галин Никифоров представя последния си роман и в Добрич
Галин Никифоров представя последния си роман и в Добрич / Дарик Добрич
Галин Никифоров представя последния си роман и в Добрич
46698
Галин Никифоров представя последния си роман и в Добрич
  • Галин Никифоров представя последния си роман и в Добрич

Писателят Галин Никифоров ще представи последния си роман - "Къщата на клоуните", и в родния си град Добрич. Срещата с твореца ще бъде на 15 ноември от 17.00 ч. в голямата зала на общината. Той бе гост за първи път в студиото на Дарик радио, след като дълги години не даваше дори телефонни интервюта. Той сподели, че в последните месеци е променил отношението си към промотирането на книгите пред публика и явяването пред медии и е започнал да дава интервюта и да се среща с читатели. След Бургас, Пловдив и София и жителите на родния му град Добрич, където писателят и живее и твори, ще се срещнат с неговото творчество. Той определя последния си роман, който излезе през май т.г., "Къщата на клоуните" като "най-зрелия който е писал досега".

Галин Никифоров е на 43 и се занимава с литература от 18 години, като в последните три има три излезли романа в издателство "Сиела". Сам се е насочил към него, заради доброто оформление на книгите. Споделя и че е радостен да работи с хора на своята възраст, с които смята че се разбира най-добре. Книгите си пише обикновено в продължение на 3-4 години, след многобройни проучвания по темата, която го вълнува - в интернет и библиотеките, сподели още той за Дарик. Работи и с няколко редактори, преди да предостави труда си на издателството, където негов редактор е Красимир Гетов.

В момента Никифоров е в творчески отпуск, след 11-годишна работа в добричка фирма, а по образование писателят е икономист. Казва, че се чувства добре в Добрич, който е спокоен, консервативен /като самия него/ и изключително подходящ за литературна работа. Разказа, че не се интересува от политика, следи повече бизнес издания и икономически новини, които според него по-добре показват какво се случва по света и у нас. Смята, че "няма нужда всички да говорим за политика и да сме се вторачили в държавата и да чакаме тя да направи живота ни по-добър. Хубаво е всеки да вземе решение за собствения си живот и да почне да създава някакъв смисъл в собствения си живот, защото в един момент се оказва, че единственият смисъл, който имаш, е този който сам създаваш."

Наградите за него не са от голямо значение, но цени признанието. "Познавам повечето добри български автори и поне половината от тези, които сме номинирани за големите награди в страната, ги заслужаваме, така че няма значение кога на кого ще се падне - надделяват дребни детайли в крайния избор", казва Никифоров. Все пак той очаква, че наградите, които получи наскоро, ще повлияят на тиражите на книгите му. Мястото му в статистиката за продажби е високо.

Чете съвременна българска литература и твърди, че делът на прозаичните произведения, които издателствата печатат на живи наши автори, се увеличава. Писателят посъветва младите автори да не се боят да потърсят връзка с издателствата и да предложат произведенията си, защото това е пътят да намерят своето място на литературния небосклон и по рафтовете в книжарниците. Уважава критиците и критиката в България и я следи. Обеща да продължи да прави премиери на книгите си и да дава интервюта, но не знае докога и дали няма някой ден пак да влезе в нов мълчалив период.

Галин Никифоров пише нов роман, който признава, че върви трудно и по-бавно от очакваното. Още не му е дал заглавие и смята да направи това, когато е готов - може би в края на 2012 година...

Чуйте част от разговора с него - в аудиото.

През октомври т.г. добричкият писател Галин Никифоров получи две от най-престижните национални литературни награди в България - за роман на годината /2009-2010/ и "Елиас Канети". Той бе удостоен с тях съответно за последните си две книги - "Лятото на неудачниците" и "Къщата на клоуните". С предишния си роман "Фотографът" той също бе номиниран и за двете отличия. Издал е общо 5 романа.