Протест в Генерал Тошево
Протест в Генерал Тошево / Дарик Добрич
Фермери протестират преди дискусията

Днес в 10.00 ч. в Генерал Тошево се провежда финалното обществено обсъждане на инвестиционното намерение за добив на газ в находище „Спасово“, обхващащо 18 села в общината. Дискусиите започнаха на 16 октомври и вече обхванаха 8 села, като на тях присъстваха жители и на съседни населени места.

Находище „Спасово“ се намира в блок „Добрич“. Проектът за добив на газ там е отново на фирма “Русгеоком БГ” АД, която 2014 г. години направи проучване в село Рогозина с два сондажа. Сега се планира добив с 41 сондажа, иска се 35-годишна концесия върху находището. Обсъжданият доклад по инвестицията е над 900 страници, има положително становище от РИОСВ-Варна на Оценка за въздействие на околната среда.

Категорично обществено недоволство съпътства обсъжданията на инвестиционното намерение. Идеята да се добива газ в Добруджа се отхвърля от болшинството от местните хора, които вече два пъти проведоха протести - веднъж с митинг в центъра на Генерал Тошево и миналата неделя - в мотошествие до село Кардам. Мнението им е, че добивът на газ в региона застрашава чистотата на водата, която се добива от голямо подземно езеро, както и на почвата и земеделската продукция, и заплашва екологията и живота на хората. Сформиран бе инициативен комитет срещу идеята, който събра над 2 000 подписа, внесени в общината. Оттам написаха и становище по доклада на „Русгеоком БГ“, което е изпратено на всички отговорни институции.

Очаква се на сесия на 1 ноември, кметът на общината Валентин Димитров да внесе предложение в Общински съвет Генерал Тошево за свикване на местен референдум по темата.

Своята позиция против инвестиционното намерение обявиха и някои политически сили, организации на земеделски стопани, депутати.

Очаква се днес, преди публичното обсъждане в голямата зала на Община Генерал Тошево, в града да се проведе протест със земеделска техника, организиран от Асоциацията на българските зърнопроизводители-2006.

В РИОСВ-Варна e в ход процедура за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Разработване и усвояване на находище “Спасово”, с площ 219 кв. км, в блок “Добрич”, включващо четири участъка: “Рогозина”, “Чернооково”, “Калина” и “Рогозина изток” за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич”.

Процедурата е стартирана през април 2014 г. и към момента е на етап обществено обсъждане на доклада за ОВОС и приложението му - доклад за оценка за степента на въздействие върху защитените зони от мрежата “Натура 2000”. РИОСВ е дала ход на процедурата по обсъждане на доклада за ОВОС след като са получени положителни становища на БДДР-Плевен, БДЧР-Варна, и РЗИ-Добрич, и е установено, че докладът е изготвен в съответствие със заданието за ОВОС и нормативните изисквания.

След общественото обсъждане въз основа на резултатите от него, възложителят следва да изготви становище с преценка за необходимостта от допълване или недопълване на доклада по ОВОС и приложението му - доклад за оценка за степента на въздействие върху защитените зони.

До становището ще бъде осигурен обществен достъп от община Генерал Тошево и засегнатите кметства. В случай на необходимост от допълване на докладите ще се извърши нова оценка на тяхното качество. При положителна оценка ще се организира и проведе ново обществено обсъждане.

Решението по ОВОС (за одобряване или неодобряване) ще се вземе от директора на РИОСВ-Варна, в 45-дневен срок от датата на последната среща за обществено обсъждане въз основа на:
доклада за ОВОС и приложенията му; становищата на специализираните лица и органи, изразени в хода на процедурата, в т.ч. на Басейнова дирекция-Плевен и БД-Варна, и РЗИ-Добрич; резултатите от общественото обсъждане, в т. ч. становището на въпросите по тях; решението на Експертния екологичен съвет при РИОСВ-Варна.

Проектите на всяка конкретна сондажна площадка и на добивните сондажи в тях, са предмет на нова следваща процедура за ОВОС.