Добруджа 07 победи, но отпадна от Шампионската лига
Добруджа 07 победи, но отпадна от Шампионската лига / netinfo

Добруджа 07 отпадна от Шампионската лига, въпреки че победи с 3:2 холандския Абиант Ликъргъс /Грьонинген/ в мач-реванш от втория квалификационен кръг. Пред близо 2000 зрители в Двореца на спорта във Варна, българският шампион не успя да стигне до златен гейм. След загубата с 0:3 в Холандия, добричките волейболисти трябваше да постигнат резултат от 3:0 или 3:1, за да играят златен гейм и да имат шанс да продължат в лигата. Това не се случи, но пък Добруджа 07 записа историческа за клуба победа в най-престижния европейски турнир.

Срещата тръгна добре за добричлии, които поведоха, играха стабилно, допуснаха по-малко грешки и се наложиха с 25:19. Последва много оспорван втори гейм, в който след няколко изравнявания в края му гостите успяха да измъкнат победата с 26:24. Холандците поведоха и в началото на третата част, но Добруджа 07 стопи разликата, като водеше и при двете технически прекъсвания. Последва инфарктен край на гейма и макар и трудно, добричлии успяха да се наложат с 27:25.

Българите обаче не успяха да използват психологическото си предимство и се пречупиха в четвъртия гейм. Гостите го спечелиха с 25:19, а с това си осигуриха и билет за следващия кръг на Шампионската лига.

Петата част беше без значение за холандците, а Добруджа 07 се стегна, успя да се наложи с 15:13 и да спечели мача. За пореден път най-резултатен за Добруджа 07 бе Жулиен Георгиев – той завърши със 17 точки.

Мнения след мача Добруджа 07 - Грьонинген

Страхотната агитка на фен клуба не спря да подкрепя любимците си, а във ВИП ложата срещата изгледаха кметът Йордан Йорданов, областният управител Детелина Николова, председателят на Общинския съвет Иво Пенчев, бизнесмени, спонсори на клуба. Стотици добричлии бяха дошли със семействата и приятелите си във Варна, за да наблюдават двубоя.

Добруджа 07 ще продължи участието си в турнира за купата на ЦЕВ. Първият съперник там е отбор от Финландия. Мачът в скандинавската страна ще бъде между 6 и 8 декември, а реваншът – отново във Варна на 22 декември.