/ Община Добрич
Центърът за защита на природата и животните вече има нов обитател - Ману от защитения вид коне „Пржевалски“. Малкият красавец е със светла окраска и е рожба на Куна и Игор, които са дарение от Швейцария.

Цените в зоопарка вече са по-високи

Досега двойката има трима наследници
- Калиман и Искър, които са подарени на зоопарковете в Констанца и Ловеч. При семейството в Добрич е сестра им Калиопа. Ману се радва на внимание, грижа, майчина ласка и се опитва да похапва и от нейната храна - царевица, пшеница, овес, ечемик и сено.

Конете от този вид се открити през XIX век в Монголия от руския учен Николай Пржевалски и много бързо стават популярни в Европа, но през 1960 година изчезват почти напълно от дивата природа и започват няколко програми за възстановяване на популацията им.

Конят на Пржевалски е един от двата съвременни подвида на Дивия кон и е включен в Червената книга на защитените видове. Бременността при кобилите продължава 11 месеца, а малкото конче се изправя на крака и започва да следва майка си минути след раждането.

30 000 франка ще получи добричкият зоопарк, партньорите от Швейцария обаче се оттеглят

Обучението на младите коне започва от двегодишна възраст и трае до четиригодишна възраст. Пълното развитие на тялото достига на около петгодишна възраст, а продължителността на живота е около 25-30 години.

Центърът за защита на природата и животните в Добрич, създаден по българо-швейцарски проект, е с обща площ 160 декара, с богата 40-годишна дървесна и храстова растителност. В него живеят 330 животни от 65 вида. Това е първата лицензирана зоологическа градина в България с подновен лиценз за още 5 години напред.