В Добрич се роди конче Пржевалски
В Добрич се роди конче Пржевалски / netinfo

Конче от вида „Пржевалски” се роди в добричкия зоопарк, съобщи директорката на Центъра за защита на природата и животните Севдалина Венкова.

Животното е дошло на бял свят на 10 януари рано сутринта. Това е второто конче на двойката Куна и Игор, които вече имат отроче на година и половина с името Калиман.

„Пржевалски” е рядка и ценна порода коне. Четирите екземпляра в добричкия зоопарк са единствените на Балканския полуостров. В цяла Европа има около 100 животни от този вид.

Племенна книга на конете „Пржевалски” се води в Прага. В нея се описва и номерира всеки роден в Европа екземпляр, обясниха от зоопарка.

Куна и Игор са дарение от парка „Лангенберг” край Цюрих. Двугодишни коне от този парк се изпращат в Монголия. Целта е да се заселят в степите на прародината си, обясни Венкова.

Тя допълни, че кончето се е родило около 25 килограма и е светлобежово на цвят. Все още не е кръстено, защото не е определен полът му. Работниците в зоопарка обмисляли да го нарекат Искрен или Искър, ако е мъжко и Искра, ако е женско.