/ Дарик Добрич
Режисьорът Петър Русев, който е родом от Добрич, подготвя пълнометражен филм със заглавие „Копнежи в щъркеловото яйце“, за който търси финансиране. В интервю за Дарик радио той разказа, че в основата на сюжета стои притча за бременна жена, чиито близнаци разговарят в утробата й, като водят спор на тема „Има ли живот след раждането?“.

Освен това сюжетът, който се развива в реалността при майката е също много интересен. Сценарият, написан от Петър Русев, е получил подкрепа от Неконформистката алтернатива – платформа за независимо кино, която измежду 30 сценария е избрала 3, сред които и на Русев. За тях ще се търсят средства от Програма „Медиа“ и чрез частно финансиране.
 
За филма са необходими около 70 000 лева, направил е разчети Русев, като залага на съвременна анимация за образите на спорещите близнаци. „Готов съм и да редуцирам разходите, но съм решен да осъществя този филм през настоящата година“, казва режисьорът.

Той счита, че „Копнежи в щъркеловото яйце“ ще стане един много любопитен филм, необичаен за България, който има шансове да бъде одобрен за участие в световни фестивали и да се гледа с успех по кината у нас, тъй като ще е комуникативен.
 
Петър Русев има пет готови киносценария, написани през последните 7-8 години. Той кандидатства пред държавните източници за финансиране – НФЦ с друг проект, по новелата на Георги Марков „Санаториумът на д-р Господов“.

Този филм разказва за шестима тежко болни пациенти, които са в клиника, и постоянно са в конфликти, заради отчаянието си, докато при тях не се появява нов болен, който ги преобразява и сплотява. Сценарият е разглеждан два пъти от държавна комисия на НФЦ, но е получил крайно противоречиви оценки и не е одобрен за финансиране.

Русев съжалява, че не е получил подкрепа за проекта си, защото през 2019-а се навършват 90 години от рождението на писателя-дисидент Георги Марков и е можело да излезе готов игралният филм по новелата, който е озаглавен „Барабанен огън в залеза“ с продуцент Пламен Йорданов. Добричкият творец не се е отказал и ще кандидатства трети път, заради подкрепата от колеги, че сценарият обещава да стане един много интересен български филм.

Петър Русев е завършил НАТФИЗ "Кр. Сарафов" в София  - актьорско майсторство и режисура, специализирал е в Европейския филмов колеж в Дания. Снимал е ТВ сериали и чужди продукции. Преподава във висши училища в Дания и България.