Д-р Трифон Йорданов представя проекта на МБАЛ - Добрич
Д-р Трифон Йорданов представя проекта на МБАЛ - Добрич / Дарик Добрич
Добричката Многопрофилна болница за активно лечение е сред здравните заведения без задължения и с печалба за 2016 г., заяви директорът д-р Трифон Йорданов. Той изрази учудване, че болницата не е вписана в отчета на здравния министър сред групата на четирите най-успешни с над 50% държавно участие . „Ние сме поставени във втората група лечебници, където са тези, които си покриват разходите с приходите, но всъщност имаме около 2 000 лева печалба“, обясни директорът и подчерта: „Не сме декапитализирани, нямаме просрочени задължения, финансовото състояние е стабилно.“
Д-р Йорданов сподели още, че в електронни медии се разпространяват слухове за напускащи болницата специалисти или проблеми с дейността. "Нямаме намерение да закриваме болнични структури и отделения", заяви той.
 
МБАЛ – Добрич започва работа по европейски проект, с който ще се подобрят условията за работа на всички 607 служители. Финансирането е по ОП „Развитие на човешките ресурси“ и със собствени средства – общо 246 555 лева. Предвижда се да се закупят работни облекла – зимно и лятно, чехли, както и предпазни средства. Такава инвестиция не е правена от 2005 г.
Ще се изгради информационна система между три лаборатории в болницата, за да се преустанови разнасянето на бележки и изследвания на ръка.
 
Включени са и строително-ремонтни работи – поставяне на нова дограма 40 кв.м в работни помещения и доизграждане на пожароизвестителната система на три етажа – първи, втори и трети, където има родилни и операционни зали, анестезиология и инвазивна диагностика, физиотерапия и др. Досега такава система има само на четвъртия етаж, подчертаха от ръководството.
Предстои по проекта още да се обезпечи финансово пътуването с обществен транспорт на петима лекари от Варна всекидневно. Ще се проведе обучение на всички работещи за здравословни и безопасни условия на труд.
 
Дейностите са за 14 месеца. От септември започва покриването на транспорта на медиците (сега разходите заплаща болницата); очаква се през октомври да е налично новото облекло, както и системата за пожароизвестяване. Обученията ще бъдат догодина от месец април.
 
Д-р Йорданов подчерта, че ползите от тези нововъведения ще бъдат не само за служителите на болницата, а и за техните близки и за пациентите, защото ще се работи в по-сигурна и спокойна среда.
 

Проектът ще засегне всички служители на МБАЛ
Дарик Добрич