среща Европа Китай
среща Европа Китай / МС, пресцентър, архив
Представители на местната власт в Добрич ще участват в четвъртата среща на високо ниво на местните лидери от страните от Централна и Източна Европа и Китай. Форумът ще се проведе днес в София и е в рамките на инициативата „16+1“ за сътрудничество между Китай и 16-те страни от Европа и е важен механизъм за стимулиране на инвестициите, търговските и икономическите отношения и сътрудничеството в широк кръг от области. Негови организатори са Министерството на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз‘ 2018 и Областният управител на София като сред партньорите са Столична община и НСОРБ. Събитието е под мотото "Глобално мислене, действия на местно ниво“.

От Добрич ще участват кметът Йордан Йорданов и зам.-областният управител Красимир Николов. Кметът ще представи възможности за инвестиции в Добрич на форума. Област Добрич получи и прие поканата да бъде един от учредителите на Асоциация на областните управители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която ще бъде учредена в рамките на Четвъртата годишна среща „16+1“.

Китайската делегация на форума ще включва около 250 участници, представители на 20 провинции, местни власти и на китайския бизнес. От останалите държави от Централна и Източна Европа ще присъстват официални делегации, включително и представители на местните власти. Основната цел на срещата е да се осигури платформа за задълбочаване на сътрудничеството между местните власти и бизнеса от Европа и Китай в областите на туризма, селското стопанство, индустриалните зони и малките и средни предприятия.