"Дете с положителен резултат от училищния тест може да се върне в клас след консултация с личен лекар".

Отново в клас след първо тестване за COVID-19 на част от малките ученици (ВИДЕО)

Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова във връзка с разпространената тази сутрин информация от Министерството на образованието и науката, че третокласник от местно училище е показал положителен резултат за COVID-19.

Съгласно протокола за поведение, разписан в съвместната заповед на министрите на образованието и на здравеопазването от 8-ми ноември, такова дете се извежда от класната стая и, докато го вземе родител, престоява в определено за тази дейност помещение. Той е спазен, детето е взето от училище от майка си, без да контактува със своите съученици.

Учениците в половин България вече могат да се върнат в клас, ако бъдат тествани

"След това детето може отново да започне присъствено обучение, ако представи в училище отрицателен резултат от изследване за COVID-19 или валиден медицински документ, че е клинично здраво", коментира още д-р Ангелова.

"Във всички такива случаи, когато в училище се установи дете, което даде положителен резултат с щадящите тестове, аз съветвам родителите да се консултират с личния лекар на семейството или с педиатъра на детето, защото колегата, който познава най-добре или лекува по принцип това дете, може да даде най-точния и най-верния съвет", посочи специалистът.
БТА