/ ThinkStock/Getty Images
Данъчната кампания 2019 г.  започва на 10 януари, заради промени в законодателството, съобщават от НАП Добрич. Декларациите за доходите на физическите лица могат да бъдат подадени най-рано на тази дата - както по електронен път, така и в местния офис на Агенцията.

Над 1600 жители на Добрич участват активно в лотарията на НАП

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2019 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв.

Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2019 г.

Новите годишни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за корпоративните данъци  са публикувани на сайта на НАП. Формуляри за декларирането на доходите са достъпни и в офиса на приходната агенция в Добрич.

През настоящата данъчна кампания приходната агенция дава възможност на хората с увреден слух да  подобрят комуникацията си със служителите в салона за обслужване на клиенти.

На две от гишетата, които са обозначени със стикери, се осигурява  достъп до жестов превод в момента на посещението им. С помощта на таблети  се осъществява видео и гласова връзка с кол центъра за превод. По този начин  служителите на НАП могат да чуват превода, а клиентът с увреден слух да вижда преводача на екран.

Комуникацията ще се осъществява в реално време с помощта на квалифицирани жестови преводачи. Очаква се нововъведението значително да подобри обслужването на хората, за които жестовият език е основна форма на комуникация.

Видео за новата услуга, може да бъде видяно в канала на приходната агенция.