Жалбата на арх. Пампоров със заснета нарушителка
Жалбата на арх. Пампоров със заснета нарушителка / netinfo
Всеки гражданин може да се включи в почистването на Добрич като премахне рекламните материали, които са залепени или закачени по дървета, стълбове, стени и на други нерегламентирани места. Това каза зам.-кметът по благоустройство Боян Коларов. Той коментира постъпила в Общината жалба от архитект Красимир Пампоров, в която се сигнализира, че из целия град противозаконно, неестетично и нагло са налепени, забодени и наковани серия листовки, пропагандиращи различни търговски дейности. Тези посегателства нарушават Наредбата за осигуряване на обществения ред, поддържането и опазването на общинската собственост и околната среда, както и Наредбата за изграждане и опазване на зелената система на Добрич.
 
Арх. Пампоров е подал жалбата и до началника на Първо РУ на МВР и на РС ПБЗН, които заедно с кмета са отговорни за спазване на тези наредби. Писмото му е богато украсено със снимки, дори на жена, която закрепва бележки върху дърво. Жалбоподателят коментира, че на всяка обява има телефони за връзка, чрез които полицията може да залови нарушителите. Аз лично късам по сто такива реклами на ден и съветвам всички други да го правят, каза Пампоров и сподели, че много хора са го подкрепили за жалбата, включително от други градове, защото имат същия проблем.
 
Зам.-кметът Боян Коларов обясни, че от администрацията непрекъснато санкционират хора, поставящи нерегламентирано обявления, но служителите, които следят за чистотата, се занимават и със зелената система, почистването на микросметищата в парка или междублоковите пространства и мн.др. Явно нарушителите са повече от нас, каза Коларов и добави, че в последните две седмици има бум на обяви по дърветата и стълбовете. Освен това хората не възприемат и забраните да поставят некролози по дърветата.
 
Той прие и препоръча всички да се включат в почистването на града от рекламни материали, които са поставени неправомерно и замърсяват градската среда.