В Добрич ще има 600 нови дървета
В Добрич ще има 600 нови дървета / dariknews.bg

600 дървета ще бъдат засадени в Добрич по проект „Природата около нас”, съобщи  зам.-кметът Надежда Петкова. Той е финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния - България. Партньор на община Добрич е румънската неправителствена организация Маре Нострум. Проектът предвижда засаждането на общо 1200 дървета, като половината от тях вече са засадени в област Констанца, обясни Петкова. За залесяването в Добрич е обявена обществена поръчка с прогнозна стойност   51 144 лева без ДДС. Срокът за кандидатстване изтича на 18 март.

Основната част от залесителната дейност ще бъде реализирана покрай река Добричка, тъй като естественият „зелен коридор“ за града следва течението на реката. В значителна част от градска зона обаче, речното корито е изгубило своя естествен облик, растителността не е запазена и е необходимо ново залесяване. Попълване на липсващи дървета ще се прави и по улици и булеварди, както и в градския парк, каза Петкова. Тя посочи още, че за залесяване ще се използват контейнерни дървета.

Поставено е изискване засажданите дървета по улици и булеварди да бъдат с височина 250-300 см, а останалите от 120 до 180 сантиметра. Препоръчителни видове са цер, летен дъб, благун, планински ясен, явор, шестил, дребнолист бряст, дребнолистна липа, мъждрян, черен бор. Изпълнителят на поръчката се задължава да представи сертификати за произход на дърветата, както и да поддържа засадената растителност  през целия гаранционен срок.

В рамките на проекта „Природата около нас” ще бъде картографирано биоразнообразието и особено защитените видове в пограничната зона Констанца-Добрич. С част от финансирането ще се проведат обучения за ученици и преподаватели от българската и румънската общини.