/ Дарик Добрич
Регионална библиотека „Дора Габе” започва работа по нов проект към Фондация „Глобални библиотеки - България” на тема „Библиотеката и училището - заедно за един по-чист град”. Партньор е Средно училище „Димитър Талев” - със своите ученици от II Г клас и техните родители.
 
Днес от 10.00 ч. ще се проведе първата среща по проекта. Планирани са различни занимания в библиотеката и на открито, чрез които участниците да придобият полезни знания и навици да се грижат за околната среда.

Те ще имат възможности за индивидуална изява като четат, фотографират, създават презентации, моделират с отпадъчни материали, боядисват с естествени бои. Ще провеждат дискусии, ще участват в кампания за събиране на стара хартия, засадят дръвчета и цветя, почистват обществени места.

В проекта учениците ще се приучват към разделно сметосъбиране, ще подбират материали на екологични теми за публикуване на сайта на библиотеката, ще посетят депо за отпадъци. Освен това те се ангажират да станат „посланици” на идеята за чиста околна среда в семейството, училището и квартала си.