Балчик подписа Конвента на кмета
Балчик подписа Конвента на кмета / netinfo

Балчик ще бъде един от над хилядата градове в Европейския съюз, които се присъединяват към общините, подписали "Споразумение на кметовете" за устойчива енергия за Европа, съобщават от кметството. Това гласува на заседание Общинският съвет. Мерките, които ще бъдат предприети, са срещу глобалното затопляне и ангажиментът на Евросъюза за намаляване на вредните емисии на въглероден двуокис с над 20% до 2020 година. 

Според приетите документи стратегическите решения относно градското развитие могат да намалят потреблението на енергия в транспорта, обществените сгради, градските системи за осветление. Може да се стимулира използването на обществения транспорт, на биомаса за производство на топло- и електроенергия, както и да се намали разрастването на градските райони.

Още 6 български града са подписали Конвента на кметовете - Варна, Бургас, Добрич, Лом, Пловдив, Търговище. Предвижда се да бъде изготвен План за действие за устойчива енергия, както и да бъдат организирани "Дни на енергията", за да могат местните жители да се запознаят пряко с възможностите и предимствата на по-интелигентното й използване.