5 лева за килограм мед искат пчеларите
5 лева за килограм мед искат пчеларите / netinfo
Минимум 5 лева трябва да бъде изкупната цена за килограм мед, за да се компенсират вложените разходи, коментира председателят на Областния браншови съюз на пчеларите Християн Христов. Той съобщи, че в момента търговците изкупуват от производителите на цени за килограм от 3.60-3.80 лв. до 4 лева за по-големи партиди.

Добивите от пчелен мед тази година са между 20 и 25 килограма от пчелно семейство. Това е около средното за региона. „Реално обаче, ако човек се издържа само с пчеларство, ще му е трудно с този добив, защото в добрите пчеларски години производството е достигало до 40-50 кг от пчелно семейство”, подчерта Христов. Освен това слабата пчеларска 2007 година, когато средният добив бе 5-8 кг, се отразява на стопаните и сега. Те трудно възстановиха измрелите пчелни семейства и трябваше да заделят повече пари за подхранване, обясни Христов.

Около 1000 пчелари в Добричка област се грижат за близо 44 хиляди пчелни семейства. Вече има и по-едри представители на бранша, които поддържат до 600 кошера. Произведеното количество мед тази година в областта е 800 тона. Цената на дребно е 6-7 лева за полифлорен и 9 лева за акациев мед. За сравнение, в гръцките магазин килограма се продава за 8 евро, каза Христов.

В прикачения файл чуйте още от Християн Христов: