/ БГНЕС
Бургас да стане първия град в страната със специално обособен паркинг за мотори. Това предлагат в докладна до общинския съвет в града председателя на местния парламент Костантин Луков, шефът на транспортната комисия Диян Димов и Стефан Колев.

Нови места за паркиране в "Лазур"

Предвижда се той да бъде изграден в участъка на бул. „Демокрация“, при кръстовището с ул. “Рилска”, до пешеходната пътека с “Богориди”. „Факт е, че тази част от платното за движение не се използва от пешеходците от много години - защо тогава да не влезе в употреба по друг начин?“, посочват съветниците.

Искате ли етажни паркинги?

Там, според съветниците, може да има 50 паркоместа. Те ще са точно между двете пътни платна на бул. „Демокрация“ и няма да пречат на движението. „Дърветата, които са там от десетилетия, няма да бъдат засегнати“, уверяват вносителите.

Общината прави два паркинга в „Меден рудник”

Според местните парламентаристи, това ще облекчи трафика, ще намали замърсяването, ще спести допълнителна амортизация на инфраструктурата и ще разреши от части проблема с паркирането в района. Първият мотопаркинг щял да привлече и туристи на две колела в града.

Идеята идва на фона на предстоящия старт на мотосезон 2019. Откриването ще е на 20 април на Морска гара.