Иван Жабов направи първата копка за началото на градежа на емблематичната сграда
Иван Жабов направи първата копка за началото на градежа на емблематичната сграда / netinfo
"Къщата на духовете", както я наричат местните, ще се превърне в Зелена сграда за децата
Емблематичната сграда с богата история в центъра на град Средец ще бъде възродена за нов живот. Днес кметът на общината инж. Иван Жабов, заедно с представител на изпълнителя на строителната част по проекта, направиха първата копка на единствената в Средец "Зелена къща", която ще приюти децата на общината и ще изпълнява обществена функция. 

И Странджа запя със Средец... и Георги Христов (СНИМКИ)


"Ако всичко върви нормално и зимата е благоприятна за ремонтните дейности, то догодина по същото време ще можем да се поздравим с новата сграда и да прережем лентата. Сега видът на тази иначе прекрасна сграда е стряскащ. Местните хора я наричат "къщата на духовете", заради неугледния й призрачен вид. Сега комуникираме и с Тракийското дружество, защото това е една активна структура. Половината от нашата община са тракийски бежанци и за нас е важно те да бъдат поместени на адекватно и удобно място, в което да бъдат преместени", обясни кметът на Средец. Той допълни, че това е бил дълго очакван проект. "Аз бях заложил промените на тази сграда в програмата си, тъй като тя е с богата история, в нея до 1960 година се е помещавало първото училище в Средец за професионално образование.Това беше нашата цел - да я ремонтираме, рехабилитираме, тъй като тя остана единствената общинска сграда в окаян вид. Щастлив съм, че днес дадохме началото на нейния нов облик", каза още инж. Жабов.

Подписаха договора за "зелената сграда" в Средец


Старата неугледна сграда на бившото професионално училище в центъра, по проект предстои само за една година да се превърне в екологичен център за деца. За нея е подписан договор за финансиране по Трансгранично сътрудничество. Проектът е за две години и се финансира от Европейската комисия, той се работи съвместно с турски град. 400 000 евро ще получи Община Средец по проекта. След изграждането на еко училището, в него ще има три екологични клуба за деца. 
"В рамките на проекта, освен ремонта на сградата, ще се работи за създаване на екологична култура у децата, ще се развие у тях чувството за отговорност към природата, ще се работи в три направления - еко патрули, флора и фауна", обясни още инж. Жабов.
Сградата се намира до общината, била е строена през 1930 година, през годините е професионално училище, а след това основно. Спира да функционира преди 1989 година. През последните години там се помещава Тракийското дружество, което сега ще получи друго помещение.