Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / МВР
Трима криминално проявени мъже от Поморие и Несебър, специализирани в осъществяването на противозаконни отнемания на луксозни моторни превозни средства, са задържани днес в резултат на проведена специализирана полицейска операция от служители на отдела "Криминална полиция", сектор "Специализирани полицейски сили" и сектор "Специализирани тактически действия" към ОД на МВР-Бургас и местното звено "Жандармерия". Това съобщи говорителят на ОД на МВР-Бургас Цветелина Рандева.

Мъжете на възраст 35, 42 и 50 години, са задържани в различни населени места, разположени на територията на общините Бургас, Поморие и Несебър, след провеждане на целенасочени полицейски действия по локализирането им.

След спецакция срещу битовата престъпност: Задържаха 11 души в Бургаско

Това се наложило, тъй като тримата действали в условията на голяма конспиративност. След всяка от кражбите сменяли ползваните превозни средства, като се придвижвали главно по втори и трети клас пътища за да избегнат системите за видеонаблюдение, покриващи главните пътни отсечки.

Установено е, че мъжете осъществявали кражбите на висок клас автомобили, произведени обикновено след януари 2021 година, в курортите "Слънчев бряг", Равда и Свети Влас.

Набелязвали превозните средства предварително и изчаквали отдалечаването на собственика на луксозния автомобил. Чрез скъпоструваща и изключително модерна техника, прониквали в купето му, укривайки го в близки населени места.

Целта им била връщане срещу откуп на собственика или изкарването им през граница за трети страни. Констатирано е, че във всички осъществени до момента кражби на скъпи автомобили собствениците са чужденци, отседнали за почивка по Южното Черноморие.

Тримата криминално проявени мъже са задържани за срок до едно денонощие, като предстои събраните до момента материали да бъдат докладвани в Бургаска районна прокуратура.

Двама от задържаните са с висящо от 2015 година дело за осъществено противозаконно отнемане на лек автомобил "Ауди Q 7", осъществено от територията на курорта "Слънчев бряг".