Регионалната здравна инспекция в Бургас е изпратила писма с препоръки към училищните ръководства в областния център за прилагането на мерки срещу разпространението на КОВИД-19 сред учениците. Това съобщи Петя Петрова, директор на Регионалното управление по образованието (РУО) при просветното ведомство.

Целта е по-скоро да се насочи вниманието към прилагането на мерки в училищата, които биха ограничили разпространението на вируса при евентуално сериозно повишаване на броя на заболелите деца, посочи тя. Петрова допълни, че обстановката се наблюдава внимателно от училищните ръководства и към момента няма място за тревога. 

Ръст на COVID-19 в 9 области у нас - ще следят децата в ясли, градини и училища за симптоми

По разпореждане на здравното министерство, заради повишената заболеваемост от КОВИД-19, бяха разпространени препоръки за прилагане на профилактични мерки за недопускане на епидемични стойности.

Най-застрашени са местата, в които работят и се събират големи групи от хора, затова и сме изпратили препоръки към детски градини, ясли и училища, социални домове и лечебни заведения за болнична помощ, каза  д-р Мирослава Киселкова, началник на Отдел "Микробиология и вирусология" в Регионалната здравна инспекция в Бургас. 

По думите ѝ, в края на септември тази година са отчетени два епидемични взрива в социалните домове за възрастни хора в селата Славянци и Горица, но към момента обстановката е овладяна. Сред мерките, които РЗИ препоръчва за прилагане в детските заведения са: засилен филтър на децата и недопускане на такива със симптоми на остри респираторни заболявания.

Към 10 октомври заболеваемостта от КОВИД-19 в Бургаско е по-висока от средната за страната. 88 са положителните проби за коронавирус на 100 000 души население, сочат последните данни на здравната инспекция.

Д-р Киселкова допълни, че към момента има достатъчно ваксини срещу коронавирус и разпространяващият се щам Омикрон XBB.1.5. 
Станимир Димитров/БТА